Priručnik za izradu dijetetskih slastica
Dijetetske slastice_e-knjiga.pdf
preuzimanje
Dijetetske slastice – Priručnik za izradu dijetetskih slastica namijenjen je polaznicima i nastavnicima programa usavršavanja Slastičar/ka - specijalist/ica za dijetetske slastice kao i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti. Predstavlja vidno očitovanje konkretnih postignuća projekta u području dijetetskog slastičarstva.
Majstor slastičar, Mario Vujinović, pripremio je u suradnji s nutricionisticom Karmen Matković Melki, dipl. ing. prehrambene tehnologije, 34 recepta različitih dijetetskih slastica. Osim postupaka pripreme recepture sadrže nutritivnu vrijednost i klasifikaciju namjene različitim osobama s obzirom na zdravstveno stanje (alergije, intolerencije na hranu, dijabetes i drugo) ili prehrambeni odabir (vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotika i drugo). Nutricionistički dio, temeljem popisa specifičnih prehrambenih osobitosti, nudi kratak opis i razloge pojedinih zdravstvenih stanja i prehrambenih odabira koji definiraju ciljne skupine prema najnovijim prehrambenim preporukama, te osnovne smjernice za pripremu slastica prema specifičnim dijetetskim potrebama.
Na zadnjim stranicama Priručnika nalaze se tablice supstitucijskih sastojaka i pojmovnik nutricionističke struke.
Nakladnik Priručnika je Pučko otvoreno učilište Zagreb, urednik izdanja Goran Horvat, grafičku pripremu i prijelom izvršila je Senka Mandalinić, lekturu Ružica Žganjer, a fotografiranje slastica izvela je tvrtka D.I.A.T. d.o.o.
Tiskara Zelina d.d. tiskala je Priručnik u nakladi od 300 primjeraka koji su se distribuirali bez naknade.